Главная » 2015 » Февраль » 4 » До відома громадян!
12:25 PM
До відома громадян!

Відповідно до Закону України «Про оборону України» у разі збройної агресії проти України або загрози нападу на Україну Президент України приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

20 січня 2015 року відповідно до Указу Президента України №15/2015 від 14.01.2015 року, який затверджений Законом України від 15 січня 2015 року №113-VIII з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пунктів 11720 частини першої статті 106 Конституції України було розпочато чергову хвилю часткової мобілізації.

Мобілізація буде проведена у три черги протягом 210 діб із дня набрання чинності закону та торкнеться всіх областей. З 20 січня оголошено перша хвиля мобілізації (тривалість 90 днів), з квітня друга (тривалість 60 днів), а з червня третя (тривалість 60 днів).

Новомобілізованими хочуть замінити наших солдатів, які зараз на передовій. За словами співробітника прес-служби Міноборони України Валентина Буряченко, мобілізація буде частковою, а не загальною. «Ці хвилі передбачають собою заміну тих солдатів, які призивалися в ході таких же трьох хвиль часткової мобілізації в 2014 році. Призивати будуть тих же військовозобов'язаних запасу. Основна увага, в першу чергу, буде на добровольців і резервістів».

Також, у 2015 році планується провести призов громадян на строкову військову службу. Водночас, в зону проведення АТО  жоден солдат строкової служби направлений не буде. Новобранці пройдуть підготовку в п`яти учбових центрах Збройних сил України в м. Полтаві, Житомирі, Василькові, смт. Десна та Старичі, після чого замінять військовослужбовців строкової служби в пунктах постійної дислокації військових частин поза зоною АТО.

Разом з тим, з огляду на виникнення неправильного негативного сприйняття окремими громадянами процесу мобілізації, ініціювання ними акцій громадської непокори (які в переважній більшості мають замовний, проплачений характер), спрямованих на зрив мобілізації, поширення в мережі Інтернет інструкцій як уникнути призову (поширюються спецслужбою «суміжної» держави) необхідно наголосити на відповідальності за ухилення від мобілізації. 

Так, всім, хто перебуває на військовому обліку, забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи. Найжорсткіше покарання –за ухилення від призову за мобілізацією (ст.336 Кримінального кодексу України). 

Стаття передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. За неявку у військкомат за повісткою покарання не таке суворе -  штраф від 85 до 119 грн, за порушення законодавства про мобілізацію – штраф від 17 до 51 грн, за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – штраф від 17 до 51 грн.

Просмотров: 700 | Добавил: Селидово | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: